Hőlégballon

Hőlégballon oktatás

A hőlégballon pilótája az, aki a repülését irányítja. Pilóta az lehet, akinek erre van jogosítványa. Ezt szakszolgálati engedélynek hívják és minden repülési alosztályra külön-külön kell megszerezni. A ballonpilótáknak nem kötelező ejtőernyőt magukkal vinni a repüléshez és ezt általában nem is teszik meg. Erre a repülés nagy biztonsága miatt nincs is szükség.

A ballonok osztályában, Magyarországon a szakszolgálati engedélyeknek négy típusa van: növendék ballonpilóta, ballonpilóta, oktató ballonpilóta és berepülő ballonpilóta. Ha valaki szeretne ballon kapitány lenni, akkor a pilótaképzés feltételei:

 • repülő orvosi vizsgálat
 • elméleti képzés (meteorológia, légi jármű ismeret, repülés elmélet, stb.)
 • gyakorlati képzés (minimum 20 repült óra)
 • hatósági elméleti és gyakorlati vizsga

Magyarországon a Légügyi Hatóság és a Magyar Repülőszövetség egyetlen jóváhagyott képző szervezete a Hírös Ejtőernyős és Hőlégballon Sportegyesület (Böddi Lajost a 70/502-0857).

lap tetejére

Hőlégballon

Az ember először ballonnal, azaz hőlégballonnal emelkedett sikeresen a levegőbe. Ezt a felemelő érzést Jean-Francois Pilátre de Rozier francia fizikus és Francois d’Arlandes márki élte át elsőként, Etienne-Jacques és Joseph-Michel Montgolfier által készített hőlégballonnal 1783. november 21-én, Franciaországban, Bois de Boulogne-ban. 9 kilométeres utat tettek meg 100 m magasan, Párizs felett. A hőlégballon magassága 22 m, átmérője közel 14,5 m és térfogata 2000 m3 volt. Ekkor kezdődött a levegőóceán meghódítása.

Hazánkban 1977-ben építettek hőlégballont, különböző kísérletek előzték meg. Az első hazai hőlégballon megépítését követően a hazai gyártás korszerűsítették. Az első ballonok az MHSZ Székesfehérvári Ejtőernyőjavító Műhelyéből kerültek ki. Rövidesen megépítésre került az első magyar hőléghajó is bár egyenlőre gondola és motor nélkül, amely 1981. júniusában szállt fel először. A sportág hazai elterjedésében nagy előre lépés volt, hogy 1978-ban az akkori repülő sportágakat működtető MHSZ. felvette a sportágai közé a hőlégballon sportot. Megalakultak a hőlégballon klubok, szakosztályok. A külföldi tapasztalatok alapján kidolgozásra és kiadásra kerültek a hőlégballon sport szabályai. Repüléseinket igyekeztünk a sport versenyek céljainak szolgálatába állítani.

Hőlégballon repülésben az első nemzetközi jellegű hőlégballon találkozót 1978. 09. 29-én Tiszaújvárosban rendezték meg a lengyelek részvételével. Az első országos bajnokságot 1980. 10. 26. – 11. 02. között Kiskunfélegyházán rendezték.

Az első Világbajnokságot 1973-ban az Egyesült Államok Új Mexikó államában, Albuquerque-ben, az első Európa Bajnokságot a svédországi Uppsala-ban, 1976-ban rendezték meg. A ballonrepülés a hazai sportrepülés legfiatalabb, de az egyik legeredményesebb sportága volt. Az eltelt rövid idő alatt ballonos sportolóink számos rangos külföldi versenyen értek el kiemelkedő eredményt.

 

 • Ajándéktárgyak

  Szeged-repülőtér
  Póló, 100 éves Póló, 100 éves a Szegedi Repülőtér
  Tovább
 • Ajándéktárgyak

  Szeged-repülőtér
  Póló logóval Póló, a Szegedi Repülőtér logójával
  Tovább
 • Ajándéktárgyak

  Szeged-repülőtér
  100 év a Tisza fölött Pusztai János – Dr. Ványai László 100 év a Tisza fölött 336…
  Tovább

Közlekedés

Parkolás

Kapcsolat

Pilot info