A tandemugrás a legegyszerűbb és egyben nagyszerű módja annak, hogy kipróbáld az ejtőernyőzést. Nem kell hozzá orvosi alkalmassági vizsgálat, sem különösebb előzetes felkészülés.

A tandemugrás során egy erre kiképzett, tapasztalt ejtőernyőssel párban hajtjátok végre az ugrást. Neked nincs más dolgod, csak átadni magad ennek a csodálatos élménynek.

Eredetileg a tandemugrást oktatási céllal találták ki, de ma már egyre inkább egy szórakoztató élmény, amelyben bárkinek része lehet.18 éves kor alatt szükség van a szülők írásbeli engedélyére, felső korhatár nincs.Az utas előzetes egyeztetést követően találkozik a tandempilótával a repülőtéren. Ajánlott a laza, sportos viselet. A tandempilóta biztosít egy kényelmes ugróruhát, bukósisakot és egy speciális szemüveget az ugráshoz. Ezt kontaktlencsét illetve szemüveget viselők is használhatják, mert a tökéletes kilátás mellett védelmet biztosít a széllel szemben és a saját szemüveg fölé is felvehető.
A gépbe szállást egy rövid (15-20 perces) felkészülés előzi meg. Ennek során a pilóta minden tudni- és tennivalót elmagyaráz, és ezeket gyakoroljátok is.
Felcsatolja rád az utashevedert, ezen keresztül lesztek majd egymáshoz kapcsolva. Ha készen álltok, már indulhattok is… Maga az emelkedés is egy élmény, melynek során gyönyörködhetsz a lassan térképpé váló tájban és kis szerencsével közelről láthatod a felhőket is.
Persze ilyenkor már nagy az izgalom, “dolgozik” az adrenalin. A kiugrási magasság elérése előtt nem sokkal szorosabbra fűzitek pilótáddal a hevedereket, majd egyszer csak elérkezik a várva várt pillanat: az ugrás! A kiugrás és a szabadesés élménye nehezen írható le, mindenesetre olyasmi, amit a földön maradva nem élhetnél át – pedig igazán érdemes…

Magyarországon több olyan repülőtér is van, ahol rendszeresen hajtanak végre tandemugrásokat.

Szegeden egy 4 személyes Cessna 182-es repülőgép áll az ejtőernyősök rendelkezésére. Itt általában 2700 méter magasságból történik az ugrás.

A Siófok-Kiliti mellett taláható repülőtéren egy 29 személyes MI-8-as helikopter emeli a magasba a kalandra vágyókat. Itt a legmagasabb ugrási magasság 3500 méter.

Különleges élményt nyújt a Kaposvár közelében található kaposújlaki repülőtéren üzemelő 20 személyes L-410-es repülőgépből történő ugrás is 4000 méterről.

A tandemugrás ára jelenleg 45000 és 68000 forint között változik. Az ár attól függ, hogy készül-e videófelvétel. A legolcsóbb természetesen az, ha nem készül videó, de érdemes rászánni egy kicsivel többet. Kétféleképpen lehet az ugrásról filmfelvételt készíteni: az egyik esetben a tandempilóta kezére erősített kamerával készül a felvétel. Ennek előnye, hogy nem kell hozzá plusz egy kamerás ejtőernyős (ezért olcsóbb is), és az ereszkedés perceit is meg tudja örökíteni. Ha külső kamerás részvételével történik az ugrás, akkor ő a nyitás pillanatáig mellettetek marad és rögzíti az eseményeket. Előfordul, hogy a videókamerán kívül fényképezőgépet is visz magával, ekkor kiváló minőségű állóképeken is megörökít Téged. Lehetőség van mindezek kombinációjára is. Az elkészült filmet (profin megvágva, zenével) DVD-n kapod a kezedbe.

A tandemugrás kiváló meglepetés is lehet, ezért sokan ajándékoznak szeretteiknek egy ilyen – életre szóló! – élményt. Sokan a születésnapjukra kapnak tandemugrást (nem egy közülük később “igazi” ejtőernyőssé válik), és vannak párok, akik házassági évfordulójuk alkalmával lepik meg egymást egy-egy ugrással. Előfordul az is, hogy a vőlegényt barátai lepik meg a legénybúcsú keretében egy ilyen “bátorságpróbával”, vagy éppen a kedvenc osztályfőnököt ajándékozza meg az osztálya egy tandemugrással. Néhányan a magasságtól, a zuhanástól való félelmüket szeretnék leküzdeni (többnyire sikerrel), és van, aki “csak úgy” szeretné kipróbálni. Bármi is az apropója az ejtőernyős ugrásnak, aki egyszer kipróbálja, egy felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb!